Folders

Brandweer R'dam: we moesten spullen achterlaten en vluchten

22 November 2021, 16:29 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

"We moesten alle blusspullen laten liggen, onze wagen achterlaten en het op een lopen zetten." Zo heftig als afgelopen vrijdag heeft Eric Linthuis het nog nooit meegemaakt. Hij is bevelvoerder van de brandweerploeg die vrijdagavond tijdens de rellen op de Coolsingel in Rotterdam dienst had en werd belaagd door relschoppers.

Linthuis vertelt dat ze aan het begin van de avond werden gebeld door de meldkamer om de Coolsingel te mijden bij het uitrukken vanwege een demonstratie. "Wat later zagen we op sociale media beelden van een politieauto op de Bulgersteyn die in brand stond en kregen we een oproep. We stonden op de hoek van die straat met de Coolsingel en kregen het sein van de politie dat het veilig was om te blussen. Er was veel vuurwerk en er werd geschreeuwd, maar de ME hield de menigte tegen."

De brandende politieauto vormde een bedreiging voor een naastgelegen pand met woningen en kantoren, aangezien de vlammen al aan de gevel likten en de ramen waren gesprongen. "We waren bang dat het pand eraan zou gaan. Er zaten nog mensen binnen, dus die brand moesten we blussen. Toen we daarmee begonnen werd de sfeer grimmiger. De jongens stonden met de rug ernaar toe maar ik zag hoe de menigte dichterbij kwam. We kregen vuurwerk naar ons hoofd, de politie stond te schieten. We wisten niet of de kogels van de politie kwamen of uit de menigte. Op dat moment hebben we alles achtergelaten en een veilig heenkomen gezocht naar een brandweerwagen van collega’s op de hoek van de straat."

Hoewel Linthuis het als zeer bedreigend heeft ervaren, heeft hij niet overwogen om helemaal terug te trekken. "We kregen hulp van de politie en toen die het sein veilig gaf, nadat de ME de straat had schoongeveegd, wist ik dat we verder konden met blussen. Ik was niet bang, maar vroeg me wel af: waarom overkomt ons dit? Waarom moeten we vluchten?" Linthuis zegt het fijn te vinden dat hij en zijn team hun verhaal konden doen aan minister Ferd Grapperhaus, die zaterdag langskwam op de kazerne. "Ook is er een ondersteunend team waarmee we kunnen praten, net als met andere collega’s en thuis."

De rellen braken vrijdagavond uit tijdens een demonstratie tegen een zogenoemd 2G-beleid in de coronabestrijding. Mogelijk vier mensen zijn geraakt door kogels, de Rijksrecherche onderzoekt of het gaat om politiekogels. Er vielen meerdere gewonden, waaronder agenten. 49 mensen werden aangehouden.